Algemene voorwaarden

Artikel 1: Definities
1.1. In deze algemene voorwaarden worden de volgende termen met een hoofdletter geschreven en wordt daaronder als volgt verstaan:

NCBG: de contractuele wederpartij bij de Overeenkomst met de Opdrachtgever en gebruiker van de onderhavige algemene voorwaarden in de zin van artikel 6:231 sub b BW.
Opdrachtgever: de natuurlijk of rechtspersoon die aan NCBG opdracht geeft tot het leveren van Diensten en daartoe met NCBG een Overeenkomst is aangegaan of over de totstandkoming van een dergelijke Overeenkomst met NCBG in onderhandeling is getreden.
Overeenkomst: de Overeenkomst tot het leveren van Diensten.
Diensten: alle werkzaamheden die door NCBG in het kader van de Overeenkomst worden verricht, waaronder doch niet uitsluitend Change Management, Strategie Ontwikkeling, Operationeel Management, Competentie Ontwikkeling & Engagement en Project & Programma Management, alsmede overige advieswerkzaamheden zowel op interim- als projectbasis.
Deelnemer: de natuurlijk persoon die deelneemt aan een door NCBG, al dan niet in opdracht van de Opdrachtgever, georganiseerde training of workshop.
Partijen: NCBG en Opdrachtgever gezamenlijk, en ieder afzonderlijk “Partij”.
Werken: ieder werk dat een eigen oorspronkelijk karakter met het persoonlijke stempel van de maker heeft. In het kader van deze algemene voorwaarden worden onder “Werk” in ieder geval maar niet uitsluitend verstaan: analyses, innovatieplannen, bedrijfsstrategieën, presentaties, workshops en trainingen, adviesrapporten en alle overige werken, die door NCBG worden ontwikkeld of in het kader van de uitvoering van de Overeenkomst tot stand worden gebracht.

1.2. Onder “schriftelijk” valt in deze algemene voorwaarden ook communicatie per e-mail, fax of digitaal (bijvoorbeeld via een online interface) mits de identiteit van de afzender en integriteit van de inhoud voldoende vaststaat.

Artikel 2: Toepasselijkheid
2.1. Onderhavige algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen, offertes, Overeenkomsten, Diensten, leveringen en werkzaamheden van NCBG, van welke aard dan ook, tenzij die toepasselijkheid geheel of op onderdelen uitdrukkelijk schriftelijk is uitgesloten c.q. expliciet anders is overeengekomen.
2.2. Eventuele voorwaarden van de Opdrachtgever worden uitdrukkelijk van de hand gewezen. Afwijkingen van en aanvullingen op deze voorwaarden zijn slechts van toepassing indien en voor zover deze door NCBG uitdrukkelijk en schriftelijk zijn aanvaard.
2.3. Wanneer door NCBG gedurende korte of langere tijd al dan niet stilzwijgend afwijkingen van onderhavige algemene voorwaarden zijn toegestaan, laat dat onverlet zijn recht alsnog directe en strikte naleving van deze voorwaarden te eisen. De Opdrachtgever kan geen rechten ontlenen aan de wijze waarop NCBG de onderhavige voorwaarden toepast.
2.4. Onderhavige voorwaarden zijn eveneens van toepassing op alle Overeenkomsten met NCBG, voor de uitvoering waarvan derden dienen te worden betrokken. Deze derden kunnen jegens de Opdrachtgever een rechtstreeks beroep op de onderhavige voorwaarden doen, waaronder eventuele uitsluitingen van aansprakelijkheid.
2.5. Indien met Opdrachtgever meerdere (rechts)personen of ondernemingen worden aangeduid, zal ieder van deze (rechts)personen of ondernemingen hoofdelijk gehouden zijn tot nakoming van alle verplichtingen uit de met NCBG gesloten Overeenkomst.
2.6. Indien één of meer van de bepalingen van onderhavige algemene voorwaarden of enige andere Overeenkomst met NCBG in strijd mochten zijn met een dwingende wetsbepaling of enig toepasselijk rechtsvoorschrift, zal de betreffende bepaling komen te vervallen en zal deze worden vervangen door een door NCBG vast te stellen nieuwe, rechtens toelaatbare en vergelijkbare bepaling.
2.7. De Opdrachtgever met wie eenmaal met toepassing van deze algemene voorwaarden werd gecontracteerd, stemt in met de toepasselijkheid van deze voorwaarden op latere Overeenkomsten tussen hem en NCBG, tenzij schriftelijk anders is overeengekomen.
2.8. In geval van strijd tussen de inhoud van een tussen de Opdrachtgever en NCBG gesloten Overeenkomst en de onderhavige voorwaarden, prevaleert de inhoud van de Overeenkomst.

Artikel 3: Offertes
3.1. Alle aanbiedingen en offertes van NCBG zijn herroepelijk en worden vrijblijvend gedaan, tenzij schriftelijk anders wordt aangegeven.
3.2. De Opdrachtgever staat in voor de juistheid en volledigheid van de door of namens hem aan NCBG opgegeven eisen en specificaties van de prestatie en andere informatie en gegevens waarop NCBG zijn aanbieding baseert.
3.3. Een samengestelde prijsopgave verplicht NCBG niet tot het verrichten van een gedeelte van de opdracht tegen een overeenkomstig gedeelte van de opgegeven prijs.
3.4. De inhoud van de opdracht wordt uitsluitend bepaald door de in de offerte en opdrachtbevestiging gegeven omschrijving van de opdracht.
3.5. De prijzen in de aanbiedingen en offertes van NCBG zijn exclusief BTW en andere heffingen van overheidswege, alsmede exclusief eventuele in het kader van de opdracht te maken kosten en het verrichten van werkzaamheden die ontstaan uit opgelegde aanvullende eisen van de overheid/bevoegd gezag.
3.6. Prijzen, tarieven en (op)levertermijnen in offertes zijn gebaseerd op bij aanvraag door de Opdrachtgever verstrekte informatie en gegevens. Mocht deze informatie en gegevens naderhand gewijzigd worden c.q. onjuist of onvolledig blijken, dan kan dit gevolgen hebben voor de geoffreerde prijzen, tarieven en (op)levertermijnen.
3.7. NCBG aanvaardt bij het uitbrengen van een offerte geen verantwoordelijkheid voor de door of namens de Opdrachtgever en/of derden uitgewerkte bescheiden noch voor de eventuele juistheid of volledigheid daarvan, alsmede eventueel daaruit voorvloeiende resultaten of conclusies, tenzij NCBG dit uitdrukkelijk schriftelijk aan de Opdrachtgever heeft bevestigd.
3.8. NCBG heeft het recht de kosten die verbonden zijn aan de aanbieding c.q. offerte bij de Opdrachtgever in rekening te brengen, mits NCBG de Opdrachtgever vooraf schriftelijk op deze kosten heeft gewezen.

Artikel 4: Totstandkoming van de Overeenkomst en duur
4.1. Behoudens het hierna gestelde komt een Overeenkomst met NCBG eerst dan tot stand nadat de Opdrachtgever schriftelijk akkoord is gegaan met het voorstel van NCBG dan wel zodra NCBG met instemming van de Opdrachtgever een aanvang met de uitvoeringshandelingen heeft gemaakt.
4.2. Indien de aanvaarding (op ondergeschikte punten) afwijkt van het in de offerte opgenomen aanbod, dan komt de Overeenkomst niet volgens deze afwijkende aanvaarding tot stand, tenzij NCBG anders vermeldt.
4.3. Eventuele later gemaakte aanvullende afspraken of aangebrachte wijzigingen binden NCBG slechts, indien deze door NCBG schriftelijk zijn bevestigd.
4.4. Voor Overeenkomsten, werkzaamheden of transacties waarvoor naar aard en omvang geen schriftelijke offerte dan wel opdrachtbevestiging wordt verzonden, wordt de factuur geacht de Overeenkomst juist en volledig weer te geven, behoudens schriftelijk bezwaar binnen zeven (7) werkdagen na factuurdatum.
4.5. De Overeenkomst wordt aangegaan voor onbepaalde duur, tenzij in de Overeenkomst een termijn is vastgelegd.
4.6. Opzegging van de Overeenkomst geschiedt schriftelijk met inachtneming van een opzegtermijn van twee (2) maanden.
4.7. Indien de Overeenkomst wordt aangegaan voor de duur van een nader omschreven project met een start- en einddatum, eindigt de Overeenkomst van rechtswege op de overeengekomen einddatum, tenzij het project voor deze datum werd voltooid.

Artikel 5: Inschakeling van derden
5.1. NCBG heeft het recht om derden in te schakelen bij de uitvoering van de Overeenkomst, indien en voor zover een goede uitvoering van de Overeenkomst dit vereist. Een en ander ter beoordeling van NCBG. De toepasselijkheid van de artikelen 7:404 en 7:407 lid 2 BW is uitgesloten.
5.2. Indien NCBG ten aanzien van de inhoud en uitvoering van de Overeenkomst tot geheimhouding is gehouden, zal NCBG met de door hem ingeschakelde derden eenzelfde geheimhoudingsverplichting overeenkomen.

Artikel 6: Uitvoering
6.1. NCBG verplicht zich de opdracht naar beste weten uit te voeren, doch aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor het niet verwezenlijken van het door de Opdrachtgever beoogd doel.
6.2. Diensten worden door NCBG uitgevoerd op basis van een resultaatverbintenis, mits en voor zover in de schriftelijke Overeenkomst uitdrukkelijk een resultaat wordt toegezegd en het betreffende resultaat tevens met voldoende bepaaldheid is omschreven.
6.3. Indien het eindresultaat van de werkzaamheden van NCBG bestaat uit een (advies)rapportage of ander schriftelijk stuk, dan wordt dit door NCBG digitaal aangeleverd, tenzij uitdrukkelijk anders overeengekomen.
6.4. Tenzij uitdrukkelijk schriftelijk anders is overeengekomen, draagt Opdrachtgever zorg voor een tijdige verkrijging van de toestemming van een derde indien voor de uitvoering van de Overeenkomst toestemming van een derde nodig is. Het niet verkrijgen van de toestemming en de daaruit voortvloeiende kosten voor NCBG komen geheel voor risico en voor rekening van Opdrachtgever.

Artikel 7: Uitvoeringstermijnen
7.1. Opgegeven termijnen waarbinnen de werkzaamheden moeten worden verricht, kunnen nimmer worden beschouwd als fatale termijnen, tenzij Partijen uitdrukkelijk schriftelijk anders zijn overeengekomen. Indien NCBG zijn verplichtingen uit de Overeenkomst niet of niet tijdig nakomt, dient hij derhalve schriftelijk in gebreke te worden gesteld.
7.2. Bij uitvoering van de werkzaamheden in fasen wordt elke fase als een afzonderlijk transactie beschouwd en kan door NCBG per transactie worden gefactureerd.
7.3. NCBG kan niet eerder verplicht worden met de uitvoering van werkzaamheden te beginnen, dan dat alle daarvoor noodzakelijke informatie en gegevens in bezit van NCBG zijn en NCBG de eventueel overeengekomen (vooruit)betaling heeft ontvangen. Bij hierdoor ontstane vertragingen, zullen de opgegeven uitvoerings- en opleveringstermijnen naar evenredigheid worden bijgesteld.
7.4. Indien de aanvang of de voortgang van de werkzaamheden wordt vertraagd door factoren die voor rekening en risico van de Opdrachtgever komen, dienen de daaruit voor NCBG voortvloeiende kosten en schade door de Opdrachtgever te worden vergoed.

Artikel 8: Meer- en minderwerk
8.1. De opdracht omvat alleen hetgeen tussen Partijen is overeengekomen. Meer- en minderwerk vóór of tijdens de uitvoering van de werkzaamheden opgedragen, wordt door NCBG aan de Opdrachtgever in rekening gebracht tegen de geldende tarieven. NCBG is gerechtigd meerwerk direct na uitvoering daarvan aan de Opdrachtgever in rekening te brengen.
8.2. Verrekening van meer- en minderwerk vindt plaats:
8.2.1. ingeval van wijzigingen in de oorspronkelijke Overeenkomst;
8.2.2. ingeval van wijzigingen van de randvoorwaarden bij de Overeenkomst als verwoord in de offerte van NCBG;
8.2.3. ingeval van aanwijzingen door of vanwege de overheid op grond van wettelijke voorschriften of beschikkingen voor zover deze voor of bij het sluiten van de Overeenkomst redelijkerwijs niet waren te voorzien;
8.2.4. in de gevallen waarin verrekening van meer- en minder werk in de Overeenkomst is voorgeschreven.
8.3. Meer- en minderwerk kan onder meer consequenties hebben voor de overeengekomen uitvoeringstermijn. Zonder daarmee in verzuim te geraken, kan NCBG een verzoek tot meer- of minderwerk weigeren indien dit in kwalitatief opzicht gevolgen zou kunnen hebben voor de in dat kader te verrichten werkzaamheden.
8.4. Indien meer- of minderwerk consequenties heeft voor de Overeenkomst in kwalitatief of financieel opzicht, zal NCBG de Opdrachtgever daarvan binnen een redelijke termijn schriftelijk op de hoogte stellen.

Artikel 9: Trainingen
De bepalingen in dit artikel zijn slechts van toepassing indien en voor zover NCBG met de Opdrachtgever is overeengekomen dat training van medewerkers van de Opdrachtgever onderdeel uitmaakt van de door NCBG te leveren Diensten:
9.1. Wanneer het gedrag of de inzet van een Deelnemer een zodanige mate van hinder of last oplevert, dat andere Deelnemers hier last van ondervinden of hierdoor een goede uitvoering van de opdracht door NCBG daardoor in sterke mate wordt bemoeilijkt of kan worden bemoeilijkt, heeft NCBG het recht de Deelnemer de verdere deelname aan de training of workshop te ontzeggen. Alle daaruit voortvloeiende kosten komen voor rekening van Opdrachtgever.
9.2. Uitvoering van de Overeenkomst tussen NCBG en Opdrachtgever dan wel diens derden is gebaseerd op de door de Opdrachtgever aangegeven aard van de opdracht, opgegeven aantallen en opgegeven omstandigheden. Indien de opgave van Opdrachtgever niet overeenkomt met de daadwerkelijke aantallen en/ of omstandigheden is NCBG niet aansprakelijk voor daaruit voortvloeiende gevolgen. Voorts heeft NCBG in dat geval het recht de overeengekomen prijs aan te passen naar de werkelijke situatie en de extra kosten aan de Opdrachtgever in rekening te brengen.
9.3. Deelnemersaantallen kunnen niet naar beneden worden bijgesteld, tenzij uitdrukkelijk anders overeengekomen. Indien er minder Deelnemers deelnemen aan een training of workshop, blijft de Opdrachtgever gehouden om het overeengekomen bedrag per Deelnemer te voldoen volgens de overeengekomen aantallen.
Opdrachtgever staat er voor in dat hij aan NCBG een ruimte geeft waar volgens de wettelijke regels op het gebied van hygiëne, arbo en milieu de opdracht uitgevoerd kan worden.

Artikel 10: Betalingsvoorwaarden
10.1. NCBG is bevoegd om ten aanzien van de opdracht en/of de Overeenkomst de betaling van een voorschot te vorderen op de overeengekomen prijs.
10.2. Voor zover niet anders is overeengekomen dienen facturen binnen veertien (14) dagen na factuurdatum te worden voldaan, zonder enige korting of verrekening.
10.3. Bij overschrijding van de overeengekomen betalingstermijn verkeert de Opdrachtgever van rechtswege in verzuim en is wettelijke rente verschuldigd over het openstaande bedrag.
10.4. Op het moment dat de Opdrachtgever in verzuim verkeert, heeft NCBG het recht de uitvoering van de opdracht op te schorten, dan wel de Overeenkomst te ontbinden. In dat geval is de Opdrachtgever gehouden de annuleringskosten, zoals overeengekomen in artikel 19. van deze voorwaarden, aan NCBG te voldoen. Dit laat het recht van NCBG om volledige schadevergoeding te vorderen, onverlet. Voorts is Opdrachtgever alsdan verplicht NCBG te vrijwaren voor alle schadeclaims van bij de opdracht betrokken derden.
10.5. Bezwaren tegen (de hoogte van) de factuur, schorten de betalingsverplichting van Opdrachtgever niet op.
10.6. Indien Opdrachtgever met de vervulling van zijn betalingsverplichting in verzuim is, in staat van faillissement wordt verklaard dan wel surséance van betaling aanvraagt, zijn bedrijf verkoopt, liquideert of als er beslag wordt gelegd op één of meer van zijn goederen bij toepassing van de regeling “Schuldsanering Natuurlijke Personen”, is NCBG niet meer gehouden de Overeenkomst of het nog niet uitgevoerde gedeelte daarvan na te komen, onverminderd het recht van NCBG op schadevergoeding en op vergoeding van gelden voortvloeiende uit deze Overeenkomst.
10.7. Alle kosten die NCBG maakt om het verschuldigde bedrag te incasseren, zowel de buitengerechtelijke kosten als de gerechtelijke kosten, komen voor rekening van Opdrachtgever.
10.8. Bij overschrijding van de betalingstermijn is de Opdrachtgever gehouden aan NCBG alle eventuele gerechtelijke en buitengerechtelijke incassokosten te betalen, daaronder begrepen de declaraties van de door NCBG ingeschakelde adviseur(s). De buitengerechtelijke incassokosten bedragen ten minste 15% van het door de Opdrachtgever aan NCBG verschuldigde totaalbedrag met een minimum van € 150,- exclusief BTW.

Artikel 11: Tarieven, indexatie en tariefwijziging
11.1. Alle door de NCBG gehanteerde prijzen zijn gebaseerd op de ten tijde van het uitbrengen van de offerte bekende prijsbepalende factoren.
11.2. Indien na het sluiten van de Overeenkomst de kostprijsbestanddelen van goederen en/of Diensten waarop NCBG zijn prijs heeft gebaseerd, worden verhoogd, heeft NCBG het recht deze verhogingen aan Opdrachtgever door te berekenen.
11.3. Tenzij uitdrukkelijk anders schriftelijk is overeengekomen, zijn alle genoemde prijzen exclusief BTW en overige heffingen van overheidswege.
11.4. De overeengekomen tarieven voor de door NCBG geleverde Diensten kunnen jaarlijks per 1 januari worden geïndexeerd op basis van de prijsindex voor zakelijke Diensten zoals gepubliceerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
11.5. Daarnaast heeft NCBG het recht haar tarieven op ieder gewenst moment te wijzigen. Indien NCBG haar tarieven binnen een periode van 12 maanden met meer dan 10% verhoogt, heeft de Opdrachtgever het recht de Overeenkomst met NCBG op te zeggen tegen de datum waarop de voorgenomen prijsverhoging in werking treedt.

Artikel 12: Aansprakelijkheid
12.1. NCBG streeft ernaar advies en informatie te verstrekken op basis van de beste kennis en expertise. Echter, door de veranderlijke markt- en organisatieomgeving kan er geen absolute garantie worden geboden dat de adviezen altijd tot de gewenste resultaten leiden.
12.2. NCBG sluit hierbij alle aansprakelijkheid uit voor indirecte schade of verlies als gevolg van handelingen of beslissingen die de Opdrachtgever neemt of heeft genomen op basis van de inhoud van door NCBG verstrekte adviezen en Werken, dan wel als gevolg van implementatie daarvan binnen de organisatie van Opdrachtgever.
12.3. De totale aansprakelijkheid van NCBG voor directe schade voortvloeiend uit of in verband met de uitvoering van overeengekomen Diensten is te allen tijde beperkt tot vergoeding van directe schade en tot maximaal het bedrag dat door de verzekeringsmaatschappij van NCBG ter zake wordt uitgekeerd. Mocht de verzekeringsmaatschappij om welke reden dan ook niet tot uitkering overgaan dan is de aansprakelijkheid van NCBG te allen tijde beperkt tot 25% van de totale vergoeding die voor de desbetreffende Dienst is betaald, met een maximum van €2.500. Directe schade omvat alleen de kosten voor Opdrachtgever om Diensten aan te passen aan de Overeenkomst, en de kosten om verdere schade te beperken of te voorkomen.
12.4. Opdrachtgever is aansprakelijk voor alle schade die NCBG lijdt, welke tijdens de uitoefening van de werkzaamheden voor Opdrachtgever zijn ontstaan en welke aan Opdrachtgever toerekenbaar zijn.
12.5. De in deze algemene voorwaarden opgenomen beperkingen van de aansprakelijkheid voor schade zijn niet van toepassing indien de schade te wijten is aan opzet of grove schuld aan de zijde van NCBG.

Artikel 13: Verjaring en verval
Voor zover in deze algemene voorwaarden niet anders is bepaald, vervalt iedere vorm van aansprakelijkheid van NCBG, alsmede eventuele vorderingsrechten en andere bevoegdheden van de Opdrachtgever uit welke hoofde dan ook jegens NCBG in verband met het verrichten van werkzaamheden door NCBG in ieder geval door het verloop van twaalf (12) maanden, ingaande vanaf het moment dat de opdracht is voltooid.

Artikel 14: Ontbindende voorwaarden
Beide Partijen hebben het recht de Overeenkomst te ontbinden indien één van de Partijen substantieel tekortschiet in de nakoming van zijn verplichtingen en na schriftelijk in gebreke te zijn gesteld, deze tekortkoming niet binnen een redelijke termijn van 4 weken herstelt.

Artikel 15: Overmacht
15.1. Ingeval er sprake is van overmacht is NCBG gerechtigd de Overeenkomst te ontbinden dan wel de nakoming van zijn verplichtingen jegens de Opdrachtgever voor een redelijke termijn op te schorten zonder enige schadevergoedingen gehouden te zijn.
15.2. Onder overmacht wordt in het kader van deze algemene voorwaarden verstaan: een niet-toerekenbare tekortkoming aan de zijde van NCBG, van de door hem ingeschakelde derden of toeleveranciers of een andere gewichtige reden aan de zijde van NCBG waardoor NCBG de opdracht niet tijdig of niet zonder naar objectieve maatstaven gemeten bovenmatige bezwarende inspanning en/of kosten kan uitvoeren.
15.3. Indien NCBG bij het intreden van de overmacht al gedeeltelijk aan zijn verplichtingen heeft voldaan, of slechts gedeeltelijk aan zijn verplichtingen kan voldoen is hij gerechtigd het reeds geleverde c.q. het leverbare deel afzonderlijk te factureren en is de Opdrachtgever gehouden deze factuur te voldoen als betrof het een afzonderlijke Overeenkomst. Dit geldt echter niet als het reeds geleverde c.q. leverbare deel geen zelfstandige waarde heeft.
15.4. Als omstandigheden waarin sprake zal zijn van overmacht zullen onder meer worden verstaan: epidemie of pandemie, oorlog, oproer, mobilisatie, binnen- en buitenlandse onlusten, overheidsmaatregelen, staking en uitsluiting door werknemers of dreiging van deze e.d. omstandigheden, bedrijfsstoringen door brand, natuurverschijnselen e.d., verhindering van de werkzaamheden door natuurverschijnselen, weersomstandigheden welke van zodanige aard zijn dat de werkzaamheden in redelijkheid niet kunnen worden voortgezet zonder gevaar op te leveren voor zaken en/of personen, door weersomstandigheden, wegblokkades e.d. ontstane transportmoeilijkheden en vertragingen in de levering alsmede stillegging c.q. opschorting van de werkzaamheden op last van een overheidsinstelling.

Artikel 16: Intellectuele eigendomsrechten
16.1. NCBG is en blijft rechthebbende op alle rechten van intellectuele eigendom die rusten op, verband houden met of behoren bij de door of in opdracht van NCBG vervaardigde Werken en de hieraan ten grondslag liggende door of in opdracht van NCBG vervaardigde bescheiden en dergelijken. Een en ander, tenzij Partijen uitdrukkelijk schriftelijke anders zijn overeengekomen.
16.2. De uitoefening van de in het vorige lid van dit artikel vermelde rechten zijn zowel tijdens als na afloop van de uitvoering van de Overeenkomst uitdrukkelijk en uitsluitend aan NCBG voorbehouden.
16.3. Werken, waaronder adviesrapportages, die door NCBG of in zijn opdracht door een derde zijn vervaardigd, blijven eigendom van NCBG. Zij mogen door de Opdrachtgever niet aan derden ter hand worden gesteld of getoond.
16.4. Werken waarop het auteursrecht/octrooirecht van toepassing is, of ten aanzien waarvan de rechthebbende een voorbehoud heeft gemaakt, mogen door de Opdrachtgever niet worden gebruikt, gekopieerd, aan derden getoond of bekendgemaakt, tenzij daarvoor schriftelijk toestemming is verleend.
16.5. Door het verstrekken van gegevens aan NCBG verklaart de Opdrachtgever, dat geen inbreuk op het auteursrecht of enig ander intellectueel eigendomsrecht van derden wordt gemaakt en vrijwaart hij NCBG in en buiten rechte voor alle gevolgen die hieruit (kunnen) voortvloeien.
16.6. Partijen behouden zich het recht voor om, bij overtreding van het bepaalde in dit artikel, vergoeding te vorderen van de uit de overtreding voortvloeiende schade.

Artikel 17: Geheimhouding
17.1. Alle informatie die door de Opdrachtgever wordt verstrekt, zal door NCBG vertrouwelijk worden behandeld en niet aan derden worden bekendgemaakt, tenzij NCBG hiertoe wettelijk verplicht is.
17.2. Werken die door NCBG worden opgesteld en verstrekt zijn nadrukkelijk bedoeld voor intern gebruik door Opdrachtgever en alleen voor het specifieke doel waarvoor deze zijn opgesteld. Binnen deze kaders kunnen de Werken vrij gebruikt en intern gedeeld worden. De Werken mogen niet worden gebruikt voor andere doeleinden zonder de uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van NCBG. Werken zijn vertrouwelijk en auteursrechtelijk beschermd. Ongeautoriseerde verspreiding, reproductie, of elk ander gebruik van door NCBG verstrekte Werken, of delen ervan, is niet toegestaan.
17.3. De geheimhoudingsplicht blijft vijf (5) jaar na het einde van onze Overeenkomst bestaan. Na afloop moeten alle vertrouwelijke informatie en Werken teruggegeven of vernietigd worden.

Artikel 18: Annulering
18.1. Onder “annulering” wordt verstaan: het beëindigen van de Overeenkomst door de Opdrachtgever, voordat NCBG een aanvang heeft gemaakt met de uitvoering van de werkzaamheden.
18.2. Annulering van de Overeenkomst door de Opdrachtgever moet schriftelijk gebeuren.
18.3. In geval van annulering door de Opdrachtgever tot vier weken voor de overeengekomen aanvangsdatum van de werkzaamheden, dan wel ingangsdatum van de Overeenkomst, is de Opdrachtgever verplicht 50% van de totale offerteprijs als annuleringskosten te betalen. Bij annulering binnen vier weken voor aanvang van de Dienst, is de Opdrachtgever verplicht 75% van de offerte te betalen. Deze bepaling geldt onverminderd in het geval de annulering het gevolg is van overmacht aan de zijde van Opdrachtgever.
18.4. Indien de offerte gebaseerd is op een uurtarief zonder een overeengekomen aantal (minimum) uren, heeft NCBG het recht om de totale waarde van de opdrachtsom naar redelijkheid te schatten en de annuleringskosten op basis daarvan te berekenen.
18.5. NCBG heeft het recht de Overeenkomst te annuleren of de uitvoering van haar verplichtingen op te schorten zonder enige schadevergoeding te hoeven betalen, indien zij door gewichtige omstandigheden daartoe genoodzaakt is. Onder gewichtige omstandigheden wordt verstaan omstandigheden die van zodanige aard zijn dat verdere gebondenheid van Opdrachtgever aan de Overeenkomst in redelijkheid niet van haar kan worden gevergd of verlangd op de wijze zoals overeengekomen.
18.6. Indien een Overeenkomst niet of slechts ten dele door NCBG of door haar ingehuurde derden kan worden uitgevoerd, vermindert dit niet de betalingsverplichting van Opdrachtgever inzake annuleringskosten.

Artikel 19: Wijziging van voorwaarden
19.1. NCBG is bevoegd wijzigingen in deze algemene voorwaarden aan te brengen. Deze wijzigingen treden in werking op het aangekondigde tijdstip van inwerkingtreding. NCBG zal de gewijzigde voorwaarden tijdig aan de Opdrachtgever toezenden. Indien geen tijdstip van inwerkingtreding is medegedeeld, treden wijzigingen jegens de Opdrachtgever in werking, zodra hem de wijziging is medegedeeld.
19.2. Ingeval van uitleg van de inhoud en strekking van deze algemene voorwaarden alsmede in geval van strijd tussen de inhoud of uitleg van eventuele vertalingen van de onderhavige algemene voorwaarden en de Nederlandse versie, is de Nederlandse tekst daarvan steeds doorslaggevend.

Artikel 20. Nawerking
De bepalingen van deze algemene voorwaarden en de Overeenkomst, waarvan het uitdrukkelijk of naar hun aard de bedoeling is dat zij ook na beëindiging van deze Overeenkomst van kracht blijven, zullen nadien van kracht blijven en Partijen blijven binden.

Artikel 21: Toepasselijk recht en bevoegde rechter
21.1. Op alle Overeenkomsten tussen NCBG en de Opdrachtgever is Nederlands recht van toepassing.
21.2. Alle geschillen die verband houden met Overeenkomsten tussen de Opdrachtgever en NCBG worden beslecht door de bevoegde rechter in Amsterdam.